El-roadracing på Isle of Man

 1. 23 cyklar redo för grönt TT på Isle of Man
 2. Här tar vi en koll på startfältet
 3. Mission One redo för Isle of Man
 4. Första bilderna på MotoCzysz E1pc
 5. Teamen gör sig redo för TTXGP
 6. Team Agni vinner världens första TTXGP
 7. Brammo Enerti TTR på Isle of Man
 8. Särskild serie för eldrivna motorcyklar skapas
 9. Ett varv med Steve Plater på Isle of Man
 10. Hysteriskt tempo på Isle of Man
 11. Eldrivna Derbi GPR EV Electric testkörs
 12. Film om TTXGP

 

23 cyklar redo för grönt TT på Isle of Man

Världens första nollutsläppsrace för motorcyklar körs på Isle of Man den 12 juni 2009. Då kommer 18 team med 23 eldrivna motorcyklar ge sig på att försöka vara snabbast runt den legendariska Mountain Course.

Racing får fart på utvecklingen: TTXGP-generalen Azhar Hussain menar på äkta brittisk vis att "racing improves the breed". Om det ska det bli någon fart på utvecklingen av el-cyklar måste det bli konkurrens. Med detta i åtanke har Hussain på rekordtid fått till stånd TTXGP tillsammans med de ordinarie TT-tävlingarna i sommar.


TTXGP grundare Azhar Hussain (höger) med Chief Minister på Isle of Man Tony Brown (i mitten) och Robin McGill från Institution of Engineering and Technology (IET), som har inrättat en teknisk rådgivningspanel för TTXGP.

Efter att tävlingen utlystes har både myndigheterna på Isle of Man och FIM lagt ner stort möda och besvär, och när tidsfristen löpte ut på torsdagen var 18 lag registrerade med 23 cyklar.

De flesta lagen kommer från England och USA, men Tyskland, Italien, Österrike, Indien och Isle of Man är också representerade.

Färgrikt startfält: Teamen består av en fin mix av idealister, innovatörer, universitet och kommersiella företag. Utefter vad deltagarna har släppt för information om sina tävlingsfordon så här långt ser det ut att bli ett osedvanligt intressant och färgstarkt startfält på Isle of Man.

Flera av teamen har lejt in välmeriterade och erfarna förare, så om motorcyklarna levererar kan det bli underbart härlig racing.
Det som är lite av smolk i bägaren är dock att ingen av de stora motorcykeltillverkarna har nappat på betet. Det har gått rykten om att Honda och ett par till av de stora motorcykeltillverkarna skulle dyka upp med några överraskningar, men det har tyvärr inte skett.

Det främsta orosmomentet vad gäller startfältet som är anmält, är att många bara existerar i dataform då det kvarstår mindre än två månader innan startskottet går.

Top ^

 

Här tar vi en koll på startfältet


HTBLuVA-TGM - Österrike

Det kryptiska namnet på teamet är förkortningen på ett tekniskt universitet i Wien, där man har jobbet med utveckling av elmotorcyklar sedan mitten på 90-talet. En av de mest involverade i detta är racingförare och ingenjör Martin Loicht, som också ska köra cykeln under TTXGP.

Cykeln som skall användas är en utveckling av Hermes projektet som har varit med i över tio års tid. Utan att ge inblick i alla detaljer menar österrikarna att det är ett kraftfullt moderniserad form av motorcykeln de kommer konkurrera med på TTXGP.

Mer info och tekniska data (pdf)

 


eRockit - Tyskland

Tyska eRockit är väldigt hemlighetsfulla om sitt projekt. Det enda vi får höra är att de ska ställa upp med två cyklar, HH01 och R01. HH01 ska köras av den erfarne tyske Supersportföraren Rigo Richter, medans R01 ska köras av britten David Madsen-Mygdal

Talesmannen Stefan Gulas uttalar kort och koncist följande: - Med R01 är målet en av de första platserna.

Tyvärr vet vi inte något mer om cyklarna som inte har samma modellbeteckning som tyskarnas "vanliga" produkt. eRockit är en slags hybrid mellan trampcykel och motorcykel, och fungerar så att el-motorn förstärker kraften föraren (eller cyklisten) tillför genom pedalerna.

Kraften förstärks upp till 50 gånger och kan sände eRockit upp i en toppfart på 80 km/h. Cykeln väger hundra kilo och räckvidden sägs vara mellan 60 och 80 kilometer. eRockit är så vitt vi känner till godkänd som motorcykel i EU och produktionen ska starta så smått i år med 10 exemplar.

 


XXL - Tyskland

XXL är också ett team vi har lite kunskap om. Det vi vet är att de har byggt sin el-cykel kring en Laverda Formula, som lär vara fullproppad av batterier. Vikten uppges nämligen till över 300 kilo. Motorn lär vara på 90kW och motorcykeln lär ha en toppfart på över 200 km/h.

Cykeln ska köras av Thomas Schoenfelder som tidigare kört IOM TT ett par gånger.

 


Barefoot Motors Racing - USA

Barefoot Motors ligger i Oregon och tillverkar en eldriven fyrhjuling som kallas Model One. Racingcykeln vet vi dessvärre ingenting om, bortsett från att Barefoot Motors är sponsor för projektet och att Isle of Man-veteranen Chris Petty skall köra den.

 


ManTTx Racing - Isle of Man

Hemmafavoriterna håller till vid Ramsey och leds av Keith McKay. Ännu så länge finns det inga bilder av cykeln, men ManxTT X2 är under utveckling och baseras på en Ducati 748R. Teamet från Isle of Man kommer använda litium polymer-batterier och två motorer.

Hela ManTTx-teamet består av gamla racingrävar, så här bör det inte bli några problem att finne en bra inställning i alla fall. Förare blir Dan Kneen som 2008 blev den förste någonsin att vinna tre race på en helg i Manx Grand Prix.

Keith McKay är talesman för teamet och summerar satsningen så här: - Vi är inte med enbart för att rädda planeten - vi är med för att sätta en vinnarmotorcykel i händerna på en vinnare och vinna racet.

 


Brunel University X-Team - UK Steve Harper

Triumph-baserade BX-09 är ett studentprojekt från det teknologiske universitet Brunel i London. Det finns en del tekniska data på cykeln, men motor och batteriteknologi får vi inte veta så mycket om, bortsett från att de ska använda en modifierad motor från Agni, som även ska delta med sitt eget projekt.

BX-09 ska köras av Steve Harper som har fullföljt tre Manx GP och tre IoM TT.

 


Evo Design - UK Evo Design - UK

EVO-teamet deltar med tre cyklar. Två EV0-R ställer upp i Open Class och EV0-RR i Pro Class. Ollie Linsdell blir pilot i Pro Class, medan Paul Owens och Mick Grant (med sju TT-titlar) ska köra Open Class-cyklarna.

EVO laddar upp för att rädda nationens ära med brittisk-utvecklad motor, chassi och styrsystem. Information om själva cyklarna är det snålt med. Chassiet med enarmad framhjulsupphängning har vi berättat om tidigare, och när det gäller motor och batteri är detta allt EVO har att säga:

EV-0 RR: twin GMS-M1 motor, carbon monocoque construction, lithium based battery technology, micro generator.
EV-0 R: single GMS-M1 motor, carbon monocoque construction, lithium based battery technology.

 

Imperial College är också en teknologisk högskola i London. Här satsas det på en Hayabusa 1300 som med el-drift ska klara 0-100 på fyra sekunder och ha en räckvidd på 25 mil med konstant fart på 65 km/h.

Chris Palmer har kört Mountain Course många gånger under de senaste åren och har hyrts in som förare för Imperial College.

 

Med cykeln Firstest var Kingston University den första akademiske institutionen som anmälde sig till TTXGP redan i april förra året. Det är också ett av lagen som har mest att bevisa. Projektgruppen består nämligen av bossen för linjen för Motorsport and Motorcycle Engineering, tillsammans med sex av studenterna.

De tekniska specifikationerna är få och ofullständiga:

 • Lithium-Ion Phosphate batteries.
 • Brushed DC motor.
 • Average 70 mph around course.

Till att köra härligheten har studenterna hämtat in Maria Costello, som var den snabbaste kvinnan runt IoM TT-slingan (på en Padgett's Suzuki GSXR750 K2 i Production TT Race år 2004).

Studenterna för även videodagbok över projektet

 


Bakom Team Agni finner vi excentrikern och uppfinnaren Cedric Lynch, som har jobbat med mer eller mindre praktiska el-motorcyklar i ett antal år.

Team Agni - UK och India

Brittisk-indiska Agni Motor producerar el-motorer till många föremål. På TTXGP ställer de upp med en 2007 års Suzuki GSX-R 600 utrustad med två av Agnis egna motorer i "trimmad" utgåva. Batteripacken ska ge 16kWh energi. Agni räknar med att det ska ge en toppfart på runt 200 km/h.

Agni-grundaren Cedric Lynch har lång erfarenhet av el-motorcyklar, och byggde sin första redan 1981. Kompanjonen Arvind Rabadia har också deltagit i flera race med el-fordon på 80- och 90-talet.

Agni ser också ut att ge plats för lite humor och självironi. På sin egen nätsida berättar de bland annat att Cedric Lynch själv kör en egenbyggd el-motorcykel till  vardags, men att den inte är en modell redo för produktion: "Unfortunately its appearance tends to provoke laughter, and something would have to be done about this in making any production version".

Robert "Bullet" Barber ska köra Agni-Suzukin.

 


Brammo - USA

Brammo är en av få producenter som faktiskt har en el-motorcykel till försäljning. Inertia är tillverkad som en stadscykel och det måste till en del modifieringar innan den kan användas som racingcykel. När den är färdig ska den se ut som skissen nedan.

Cykeln är fortfarande under utveckling och kommer kallas Enertia TTR. Den gamle racingräven Roy Richardson ska köra cykeln.

Tekniska data är det snålt med, här är allt vi får veta:

 • Battery: Brammo designed and built Lithium-Ion.
 • Motor: Permanent Magnet Brushless DC by Perm Motors, GmbH.
 • Frame: Brammo designed extruded aluminum monocoque built by Sapa, Inc.

 

De största idealisterna i startfältet har inte sagt något som helst om vad för slags motorcykel de kommer ställa upp med, och deras nätsida handlar mer om global uppvärmning än racing. Det enda vi vet är att Steve Macdonald och Antonio Maeso är inhyrda som förare. Vem som står bakom Cool World Team är också något oklart, men gruppen skriver att de önskar att förbättra racing och miljö på samma gång.

 


Electric Motorsport - USA

Electric Motorsport har tänkt att delta med två cyklar. Den ena ser ut att  vara lik GPR-S-modellen som redan finns till försäljning i USA (bilden ovan). Den andra cykeln omtalas bara som R144, och det enda vi vet om den är att den har en kraftigare batteripacke än GPR-S.

GPR-S har en räckvidd på runt tio mil och erbjuder 19 hästkrafter. Toppfarten är på drygt 110 km/h och laddtiden kan pressas ned till 1,5 timmar med en snabbladdare.

Cyklarna ska köras av Chris Heath och Marie Hodgson.

 


KillaCycle Racing / Lightning Motorcycles - USA

Killacycle har redan bevisat att de kan det här med el-drift
Deras elektriska dragracer har tillryggalagt kvartsmilen på 7,89 sekunder och nått en maxfart på 280 km/h i samme veva. Vad de har tänkt att ställa upp med på Isle of Man är fortfarande okänt, men de måste nog laga något som är lite lättare och mer svängvillig.

 


Mission Motors - USA

Mission Motors är teamet alla ska slå och utan tvivel också motorcykeln med allra störst "fallhöjd". Egentligen vet vi inte så mycket mer om Mission One än det producenten själv meddelat, men kan den leverera det amerikanarna lovar, är detta verkligen en milstolpe för el-motorcyklarna.

Kort beskrivet hävdar Mission Motors att Misson One levererar en toppfart på 240 km/t och har en räckvidd på 25 mil.

Mission One ska köras av superveteranen Tom Montano med 25 års erfarenhet från all världens racingserier och klasser - Isle of Man TT inkluderat.

 


MotoCzysz - USA

Michael Czysz har jobbat under många år med hjärtebarnet MotoCzysz, en "revolutionerande" amerikansk sportcykel. Dessvärre kraschade han och ödelade prototypen för en tid sedan. Det verkade nästan som om det var spiken i kistan för MotoCzysz, men för några veckor sedan dök ett kryptiskt meddelande upp på hans blogg:

"It became apparent to me that I was working to catch up in an era coming to an end – maybe I should set off and try and lead in an era arriving".

Nu är det alltså klart att Michael Czysz kommer ställa upp i TTXGP med en el-driven cykel där vi finner igen många av linjerna från bensincykeln. Om tekniska specifikationerna stämmer borgar det gott för en topplacering på Isle of Man.

Technical specifications:

 • Frame: MotoCzysz Carbon Fiber/Aluminum "Open Architecture".
 • Front Suspension: MotoCzysz 6X flex with gas filled single Ohlins damper.
 • Rear Suspension: Ohlin’s with MotoCzysz swingarm and linkage.
 • Front wheel / brakes: 16.5 x 3.5 Carbon BST with 320mm Brembo.
 • Rear wheel / brake 16.5 x 6.25 Carbon BST with 220mm Brembo.
 • Drive: MotoCzysz PMDC propulsion pack.
 • Energy: Lithium Ion "Hot swap" battery packs/digital configuration up to 15 kWh.
 • Control: 2,400A with regen.
 • Weight: 195 kg.
 • Power: 115 hp+.
 • Torque: 400 Nm peak, 200 Nm nominal.
 • Max speed: 240 km/h+ (with single speed gear box).
 • 280 km/h+ (with multi speed gear box).

 

TORK från Indien och Rondine Racing Team från Italien är också anmälda, men ännu har vi inte lyckats få tag på någon information om dessa team.

Top ^

 

Mission One redo för Isle of Man

Amerikanska Mission Motors dök upp som gubben ur lådan och överraskade med sin Mission One i början av året. Den 12 juni ska Mission One delta i racet för eldrivna motorcyklar, TTXGP på Isle of Man. Motorcykeln uppges ha en toppfart på 240 kilometer i timmen och en räckvidd på 24 mil. Här kan du se filmen där Mission One testas på Infineon Raceway och görs redo för transporten till Isle of Man.

Top ^

 

Första bilderna på MotoCzysz E1pc

Den 12 juni 2009 kommer tävlingen för eldrivna motorcyklar, TTXGP, att köras på Isle of Man. En av motorcyklarna som kommer att ställa upp i tävlingen är MotoCzysz E1pc. Här kan du se de första officiella bilderna på motorcykeln som togs innan den emballerades och skickades iväg till Isle of Man. Här kan du även se en film där motorcykeln accelererar från noll till närmare 200 kilometer i timmen på kort tid.

På Fastbikes sida finns en video där du kan se motorcykeln accelerera från noll till 193 kilometer i timmen (120 mph) på cirka 11 sekunder i bänk. Tillverkaren har som målsättning att motorcykel som de ska tävla med på Isle of Man TTXGP kommer att accelerera ännu snabbare.

Top ^

 

Teamen gör sig redo för TTXGP

12 juni 2009 är det dags. Då ska världens första race för eldrivna motorcyklar köras på Isle of Mans sex mil långa Mountain Course. Tävlingen kallas TTXGP och förarna ska försöka avverka ett varv på banan med de eldrivna motorcyklarna så snabbt det bara är möjligt. Här talar några förare och representanter från några av teamen ut inför tävlingen.

Top ^

 

Team Agni vinner världens första TTXGP

12 juni 2009 ägde världens första TTXGP, ett race för eldrivna motorcyklar, rum i samband med Isle of Man TT. Precis som under tisdagens träningar var det Team Agni som var snabbast runt Mountain Course. XXL Racing körde in på andra plats och Brammo på tredjeplatsen. Redan nu kan du se ett antal bilder från tävlingen på fastbikes.se.

 

 

Top ^

 

Brammo Enerti TTR på Isle of Man

Här får vi hänga med ombord när Mark Buckley drar en sväng med en Brammo Enretia TTR på Isle of Man i samband med årets TTXGP. Mark Buckley lyckades köra ihop en tredjeplats i världens första GP för eldrivna motorcyklar. Nu har FIM beslutat att skapa en egen tävlingsserie för eldrivna motorcyklar.

Top ^

 

Särskild serie för eldrivna motorcyklar skapas

Nästa år kommer en helt ny tävlingsserie för eldrivna motorcyklar att införas. Det har FIM beslutat. Azhar Hussain, Grundaren av TTXGP, som kördes på Isle of Man tidigare i år, kommer att vara ansvarig för serien.

- Efter succén för TTXGP på Isle of Man har vi visat att eldrivna motorcyklar är redo att erbjuda spänning och passion för både förare och åskådare. I samarbete med FIM tar vi nu nästa steg och pushar för nytänkande både på och vid sidan om racebanan. Tävlingar motiverar och vi hoppas att det här nya mästerskapet blir en milstolpe som ger extra motivation att skapa nya motorfordon, säger Azhar Hussain.

Top ^

 

Ett varv med Steve Plater på Isle of Man

Under Isle of Man kör de flesta förarna snabbare än vad de flesta av oss skulle våga. Här får du hänga med på ett underbart hårresande varv med Hondaföraren Steve Plater, som inte snålar med gasen. Vågar du?

 

 

 

Top ^

 

Hysteriskt tempo på Isle of Man

I de här filmerna får du njuta ännu mer av årets racing på Isle of Man. Här får du bl.a. hänga med på oerhört snabb sväng med Ian Hutchinson. Dessutom får du se lite sköna hopp i slowmotion.

Top ^

 

Eldrivna Derbi GPR EV Electric testkörs

Den spanska motorcykeltillverkaren Derbi har setts testa en eldriven motorcykel som kallas för GPR EV Electric. Det var efter en test på Park Motor i trakterna kring Barcelona som rykten om huruvida Derbi planerar att ställa upp i TTXGP började cirkulera. Här kan du se en film från testkörningen av den eldrivna Derbin.

Top ^

 

Film om TTXGP

Under 2009 kördes världens första TTXGP för eldrivna motorcyklar på Isle of Man. Skaparen av filmen "Faster" var på den gröna ön och samlade material till filmen "Charge". Ewan McGregor kommenterar och filmen utlovar gott om sköna actionklipp, intervjuer och besök hos olika team.

Top ^