Skyhöga bensinpriser
Men hur ligger det egentligen till?

 1. Kedjebrevet Bensinkrig
 2. Nöjd med bensinpriset?
 3. 27 kr/liter, billigt kampanjknep
 4. Höjning av bensinpriset - ett stolligt utspel
 5. Bensinbolagen svarar: Politikerna bestämmer priset - inte vi
 6. Kort fakta om bensinpriset/skatten: Oljan är billig - bensinen är dyr
 7. Bensinskatteuppror om kedjebrevet Bensinkrig: Skjut rätt pianist
 8. Ett billigt kampanjknep
 9. Hans 136 skäl att kämpa mot dyr bensin
 10. De nyvakna moderaterna
 11. Reinfeldts vackra visioner kraschar i planekonomisk ineffektivitet
 12. SvD för ett märkligt & verklighetsfrämmande resonemang om bensinskatten

 

Kedjebrevet Bensinkrig
Läs detta om du tror att bojkott leder till lägre bensinpriser

Titta gärna på kedjebrevet Bensinkrig men släng det sen och skicka det inte vidare. Skriv istället på Bensinskatteuppror som nu börjar närma sig 2 miljoner påskrifter.

Är det som det framgår i bildspelet bensinbolagen som tar ut jättevinster och att bensinpriset skulle kunna sjunka rejält om man inledde en bojkott? Är det en konspiration från Shell eftersom det enbart talas om bojkott mot Statoil och Preem?
Hur kommer vi närmare sanningen? Låt oss titta på några fakta:

 1. När bensinpriset för första gången gick över 10 kr/liter och röster började höjas för sänkt bensinskatt, så gick dåvarande statsministern Göran Persson ut, pekade med hela handen och talade om att bensinbolagen ägnade sig åt kartellbildning och att de skulle få betala vite för detta.
 2. Vilka kom då detta vite till godo? Konsumenterna eller statens skattkista?
 3. Alla bensinbolag har nästan helt slutat att sälja biltillbehör i butiken och istället gått över till livsmedel mm. Om de gör så stora vinster på bensinen kan man fråga sig varför? Det finns ju betydligt fler livsmedelsbutiker än billtillbehörsbutiker så det kan knappast vara av att det råder en bättre konkurrenssituation inom livsmedels- och snabbmatsbranschen.
 4. Är det inte så att bensinbolagen har mycket dålig lönsamhet på bensin, oljor och billtillbehör att dom har svårt att överleva utan att sälja annat än bilrelaterade produkter?
 5. Bensinbolagen svarade 2006-07-14 på ett antal frågor från Aftonbladet Politikerna bestämmer priset - inte vi
 6. Kenneth Winsborg Bensinskatteuppror skrev 2008-05-23 bl.a. i tidningen Folket 27 kronor litern, billigt kampanjknep
 7. Kan det vara på det sättet eller är det bara en konspirationsteori?
 8. Låt oss säga så, att mot tal om eventuella konspirationsteorier talar att det inte är första gången som statsmakterna tillsamman med den "tredje statsmakten" (media) försöker blanda bort korten när det börjar osa katt.
 9. Det är idag nästan 300% skatt på bensinen om man räknar samman alla skatter, avgifter och moms på alltsammans.
 10. Vilken annan institution utom staten kan lägga på 300% utan att bli åtalad för ocker?
 11. Det är därför mycket som talar för att bojkottuppmaningen i kedjebrevet "Bensinkrig" kommer från någon statsfinansierad organisation för att även denna gång försöka blanda bort korten och kunna bibehålla de skyhöga ockerskatterna.

Top ^

 

Nöjd med bensinpriset?

Sedan en tid har ett dokument snurrat runt på Internet som uppmuntrar till bojkott av de större bensinbolagen, såsom Statoil och Preem. Skaparen till det omtalade dokumentet anser nämligen att det är dessa bolag som är boven till de allt högre bensinpriserna. Nättidningen Fastbikes kunde 2008-05-22 guida dig till nätplatser där du får stenkoll på aktuella bensinpriser runt om i landet samt till dokumentet som alla talar om.

Statens Institut för kommunikationsanalys (SIKA) har menat att bensinpriset måste höjas till 27:50 kr/liter om målet är att till år 2020 minska vägtrafikens utsläpp med 20% i förhållande till 1990 års nivå.

På dessa länkar hittar du tips och bensinpriser från de olika bensinstationerna i Sverige där du kan tanka till lägsta möjliga bensinpris. Priserna uppdateras cirka 10 gånger/timme och allt sker i realtid. Allt bygger dock på att folk runt om i landet fortlöpande uppdaterar prisuppgifterna vilket du kan hjälpa till med.

Top ^

 

Kenneth Winsborg - Folket 2008-05-23: 27 kr/liter, billigt kampanjknep

Bensinpriset måste fördubblas genom en verklig chockhöjning av skatten. Det budskapet har pumpats ut i alla medier. Det är SIKA - Statens Institut för Kommunikationsanalys - som har skaffat sig en stund i rampljuset genom att lydigt föra fram detta "självmordsbudskap".
Utspelet är givetvis ett beställningsjobb i det politiska rävspelet. Alla aktörer vet att orealistiska åtgärder i lilla Sverige naturligtvis inte räddar vare sig miljö eller klimat. Men riksdagen är angelägen om att med miljön som svepskäl få in alla de dryga 50 skattemiljarderna som kommer från vägbränslet - gärna mer.

Därför skickar man ut SIKA med ett rent "idiotförslag" som sedan ministrar och riksdagsmän kan ta avstånd ifrån med uttryck som "orealistiskt" eller "det finns inte i min tankevärld". Taktiken är naturligtvis att framstå som hedersknyfflar när man bara vill höja skatten med någon eller några enstaka kronor - och absolut inte till 27 kronor litern!
Men det är inte så många som blir lurade längre. En hel rad läsar- och lyssnarenkäter har genomförts de senaste dagarna. Över 90 procent säger att detta inte påverkar körning eller miljö - för det finns inga alternativ till bilen. Den höga bensinskatten ställer bara till med problem.

Allt fler svenskar inser att hög bensinskatt för miljöns skull är en bluff. Vi kör inte bil för att det är billigt - utan för att det är nödvändigt i EU:s verkliga glesbygd. När FN:s klimatpanel - IPCC - förordar en global koldioxidskatt på max 70 öre kilot framstår redan drygt 7 kronor litern i skatt som helt absurt.
Allt fler svenskar inser att vi inte gynnar någon miljö utan bara skadar oss själva med svindyra svenska specialskatter när jätteekonomin USA erbjuder sina medborgare ett bensinpris som INKLUSIVE skatt inte ens är 6 kronor litern. Vad gör det för nytta att vi stampar sönder privatekonomin för den ensamma mamman i Slite när den jättelikt växande ekonomin i Kina subventionerar bensin och dieselpriset för sina medborgare och industrier?
Kanske kan det ändå komma någonting gott ur SIKA:s stolleutspel. Flera medier har nu - till och med på ledarplats börjat få upp ögonen för att tankar på ett bensinpris i Sverige på 27 kronor inte grundar sig på omsorg om miljön utan på simpelt orealistiskt bilhat.
När svenska bilister betalar 1000 procent högre koldioxidskatt på sina utsläpp än vad alla andra sektorer i genomsnitt betalar inser man att bensin- och dieselskatten i Sverige inte bara måste sänkas av bilsociala skäl utan även av miljöskäl. Om CO2-problematiken är ett globalt problem måste det åtgärdas med globala insatser - inte med konstiga självdestruktiva svenska särlösningar.

Detta har nu över 1,8 miljoner svenskar insett genom att skriva under bensinskatteuppror. Fortfarande sticker 100 procent av riksdagsmännen huvudet i sanden men fortsätter att håva in pengarna samtidigt som deras mumlande förklaringar om miljöskäl framstår som alltmer svårbegripliga.
Den för höga beskattningen av bensin och diesel är orättvis och måste sänkas!

Kenneth Winsborg - Bensinskatteuppror
Top ^

 

Kenneth Winsborg - Länstidningen 2008-05-21
Höjning av bensinpriset - ett stolligt utspel

Bensinpriset måste fördubblas genom en verklig chockhöjning av skatten. Det budskapet har pumpats ut i alla medier.

Utspelet är givetvis ett beställningsjobb i det politiska rävspelet.

Alla aktörer vet att orealistiska åtgärder i lilla Sverige naturligtvis inte räddar vare sig miljö eller klimat. Men riksdagen är angelägen om att med miljön som svepskäl få in alla de dryga 50 skattemiljarderna som kommer från vägbränslet – gärna mer.

Därför skickar man ut SIKA (Statens Institut för Kommunikationsanalys) med ett rent "idiotförslag" som sedan ministrar och riksdagsmän kan ta avstånd ifrån med uttryck som "orealistiskt" eller "det finns inte i min tankevärld". Taktiken är naturligtvis att framstå som hedersknyfflar när man bara vill höja skatten med någon eller några enstaka kronor.

Kanske kan det ändå komma någonting gott ur SIKA:s stolleutspel. Flera medier har nu – till och med på ledarplats börjat få upp ögonen för att tankar på ett bensinpris i Sverige på 27 kronor inte grundar sig på omsorg om miljön utan på simpelt orealistiskt bilhat.

När svenska bilister betalar 1000 procent högre koldioxidskatt på sina utsläpp än vad alla andra sektorer i genomsnitt betalar inser man att bensin- och dieselskatten i Sverige inte bara måste sänkas av bilsociala skäl utan även av miljöskäl. Om koldioxidproblematiken är ett globalt problem måste det åtgärdas med globala insatser – inte med konstiga självdestruktiva svenska lösningar.

Detta har nu över 1,8 miljoner svenskar insett genom att skriva under bensinskatteuppror. Fortfarande sticker 100% av riksdagsmännen huvudet i sanden men fortsätter att håva in pengarna samtidigt som deras mumlande förklaringar om miljöskäl framstår som alltmer svårbegripliga.

Den för höga beskattningen av bensin och diesel är orättvis och måste sänkas.

Kenneth Winsborg - Bensinskatteuppror
Top ^

 

Aftonbladet 2006-07-14
Bensinbolagen svarar: Politikerna bestämmer priset - inte vi

Bensinpriset har nått nya höjder – 12,74 kronor för 95-oktanig och 13,04 för 98-oktanig.
Vi frågade bensinbolagen hur de ser på framtiden.

 1. Varför höjs bensinpriset i dag?
 2. Kommer det att nå 14-kronorsnivån i sommar?
 3. Vad kan få priset att gå ner nu?
Göran Lindblom, arbetande styrelseordförande OKQ8.
 1. Det har varit mycket negativa nyheter som staplats på varandra den senaste tiden. Israel-läget är en allvarlig kris och sådant drar upp priserna, speciellt på en redan nervös marknad.
 2. Det hoppas jag inte.
 3. Att effekterna av de negativa händelserna klingar av.
Tomas Ögren, presschef Preem.
 1. Det är inte brist på olja. Snarare oron i mellanöstern. Men man ska komma ihåg att det är politikerna som bestämmer priset med bensinskatten.
 2. Jag vill inte spekulera om det kommer nå 13, 14 eller 15 kronor i sommar.
 3. Om läget stabiliseras i mellanöstern kan priset sjunka 10-20 öre. Men det är fortfarande en större efterfrågan än vad som kan produceras.
Helena Fornstedt, drivmedelsansvarig Statoil.
 1. Det är alla oroligheter. Irans iver om kärnvapen, mellanöstern och dessutom att USA fortsätter förbruka lika mycket trots att priset höjts där.
 2. Det tror jag inte. Men det är svårt att spekulera i när det ser ut som det gör.
 3. Att det inte kommer fler dåliga nyheter.
Christel Nettelvik, chef Jet Sverige
 1. Det vanliga, råoljans höjning på grund av oroshärdarna och USA:s höga konsumtion.
 2. Nej. Men att 95-oktan kommer kosta 13 kronor är sannolikt.
 3. Stabilitet i världen och ökad produktion. Inget vi kan råda över med andra ord.
Lars Nylander
Top ^

 

Kort fakta om bensinpriset/skatten: Oljan är billig - bensinen är dyr

När literpriset vid pump nu passerat 13 kronor för den billigaste kvalitén är det dags att sänka drivmedelsskatterna.

Nästan varje dag har det kommit nyheter om att oljepriset har passerat nya rekordnivåer. Men det är viktigt att notera att när omräkningen från dollar per fat till begripliga kronor per liter har gjorts, så kan vi konstatera att oljan fortfarande inte kommit upp ens till 4,50 per liter. När den komplicerade raffineringen gjorts, alla transporter betalts, både oljebolag och macken har tagit ut sin vinst, och så vidare, så är literpriset på bensin runt 6 kronor.

Det är först när våra svenska specialskatter har drabbat oss som vi blir i det närmaste rånade med ett pris på över 13 kronor litern. Detta är ett orimligt högt pris.
Bensinskatten är också inflationsdrivande då alla kostnader för hela samhället fördyras genom skatterna.

Top ^

 

Bensinskatteuppror om kedjebrevet Bensinkrig: Skjut rätt pianist

Flera olika uppmaningar till "Bensinkrig", bojkottaktioner mot bensinbolag och andra typer av aktioner cirkulerar nu via kedjebrevsuppmaningar på Internet. Detta är ett förståeligt uttryck för den desperation över pressad privatekonomi som många upplever när bensinpriset närmar sig 14 kronor och dieseln kanske passerar 15 kronor litern. Runt om i Europa förekommer protester, demonstrationer, ockupationer och andra aktioner som protester mot de alltför höga drivmedelspriserna.

Protesterna kommer så småningom även att nå Sverige. Smärtgränsen för drivmedelskostnaderna är redan passerad och så småningom rinner sinnet över även på filbunkslugna svenskar när hushållskassan inte räcker för att ta sig till jobbet.

Men det gäller att skjuta rätt pianist. Bojkotter mot enskilda bolag drabbar i första hand personalen, stationsföreståndarna och de svenska bensinbolagen. Det är orättfärdigt för det är inte där de stora vinsterna tas ut. De enskilda mackarnas "marginaler" ligger på knappt 20 öre. Totalt får de svenska bolagen inte ens 1 krona litern för att täcka alla omkostnader som personal, skatter, hyror, transporter, försäkringar osv.

De stora vinsterna på affärssidan tas ut av de internationella bolagen. Men inte ens de "jättevinsterna" är grunden till vårt höga pumppris. Att de stater som pumpar upp råoljan skall ha betalt för den är självklart - men inte ens oljeschejkerna är de stora bovarna i det prisdrama vi nu skådar. Det är inte många kronor litern "oljeschejkerna" får.

När råoljan är betald, prospekterarna, oljeborrarna, oljearbetarna, tankbåtsflottorna, oljebolagen, raffinaderierna, tankbilsägarna, de lokala bolagen och distributörerna, mackarna och dess personal alla har fått lön, ersättning och vinst - så är fortfarande pumppriset i Sverige runt 6 kronor litern.

Men sen kommer rysaren. Ovanpå priset grundat på råvarupriset och allt jobb med att få råoljan omvandlat till körbar bensin - och diesel - på macken så kommer "finansministern" och lägger på den skatt på nästan 8 kronor litern som "vår egen" riksdag helt själva har snickrat ihop här i Sverige. Helt uppenbart emot den egentliga folkviljan.

Aktioner och protester bör alltså riktas mot rätt mål - d.v.s. de politiska partierna - riksdagen - regeringen och ytterst finansministern (som representant för systemet).
Av denna anledning deltar inte Bensinskatteuppror i de aktioner som nu förekommer riktade mot enskilda mackar och bolag.

Vi fortsätter den namninsamlingskampanj som hittills har samlat över 1,800,000 namn. Med denna oerhörda mängd underskrifter på våra tre krav som resonansbotten driver vi vidare vår opinionskampanj med debatt, information och riktade insatser direkt mot de politiska partierna och olika politiska arrangemang.

Vi välkomnar att andra aktörer börjar uppträda på arenan - det finns plats för många fler och många andra arbetsmetoder innan vi kan räkna med framgång i denna fråga. Men vi ser naturligtvis helst att man arbetar mot de största problemen och skjuter på rätt pianist - d.v.s. de politiker som lägger på oss den orättfärdigt höga skatten på våra oundgängligen nödvändiga transporter.

Top ^

 

Kenneth Winsborg - Dalarnas Tidningar 2008-05-31: Ett billigt kampanjknep


Varför bryr sig inte politikerna om alla de namnunderskrifter Kenneth Winsborg samlat ihop under åren?

Bensinpriset måste fördubblas genom en verklig chockhöjning av skatten. Det budskapet har pumpats ut i alla medier. Det är Statens institut för kommunikationsanalys (SIKA) som har skaffat sig en stund i rampljuset genom att lydigt föra fram detta "självmordsbudskap".

Utspelet är givetvis ett beställningsjobb i det politiska rävspelet. Alla aktörer vet att orealistiska åtgärder i lilla Sverige naturligtvis inte räddar vare sig miljö eller klimat. Men riksdagen är angelägen om att med miljön som svepskäl få in alla de dryga 50 skattemiljarderna som kommer från vägbränslet, gärna mer.

Därför skickar man ut Sika med ett rent "idiotförslag" som sedan ministrar och riksdagsmän kan ta avstånd ifrån med uttryck som "orealistiskt" eller "det finns inte i min tankevärld". Taktiken är naturligtvis att framstå som hedersknyfflar när man bara vill höja skatten med någon eller några enstaka kronor.

Allt fler svenskar inser att hög bensinskatt för miljöns skull är en bluff. Vi kör inte bil för att det är billigt utan för att det är nödvändigt i EU:s verkliga glesbygd. När FN:s klimatpanel - IPCC - förordar en global koldioxidskatt på max 70 öre kilot framstår redan drygt sju kronor litern i skatt som helt absurt.

Allt fler svenskar inser att vi inte gynnar någon miljö utan bara skadar oss själva med svindyra svenska specialskatter när jätteekonomin USA erbjuder sina medborgare ett bensinpris som inklusive skatt inte ens är sex kronor litern. Vad gör det för nytta att vi stampar sönder privatekonomin för enskilda när den jättelikt växande ekonomin i Kina subventionerar bensin och dieselpriset för sina medborgare och industrier?

När svenska bilister betalar 1000 procent högre koldioxidskatt på sina utsläpp än vad alla andra sektorer i genomsnitt betalar inser man att bensin och dieselskatten i Sverige inte bara måste sänkas av bilsociala skäl utan även av miljöskäl. Om CO2 problematiken är ett globalt problem måste det åtgärdas med globala insatser, inte med konstiga självdestruktiva svenska särlösningar.

Detta har nu över 1,8 miljoner svenskar insett genom att skriva under bensinskatteuppror. Fortfarande sticker 100% av riksdagsmännen huvudet i sanden men fortsätter att håva in pengarna samtidigt som deras mumlande förklaringar om miljöskäl framstår som alltmer svårbegripliga.

Kenneth Winsborg - Bensinskatteuppror

 

Kommentar till bildtexten som ställer frågan:
Varför bryr sig inte politikerna om alla de namnunderskrifter Kenneth Winsborg samlat ihop under åren?

Svaret är lika enkelt som självklart men sorgligt för demokratin. Politikerna från höger till vänster bryr sig inte om sina väljare. Borde det därför inte vara dags att återgälda tjänsten genom att som väljare lika lite bry sig om politikerna och deras fagra löften när det blir dags för val och istället vända dem ryggen?

I Sveriges grundlag, Regeringsformen, 1 kap. Statsskickets grunder, står:
1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket

Gör den? Gör inte politikerna vad dom vill med folkets pengar? Struntar inte politikerna högaktningsfullt i folkets vilja när dom väl har lyckats tillskansa sig sina mandat och sin makt genom att med falska leenden lura till sig röster? Politikerna lyssnar ju inte ens på folkets vilja när det är val av den enkla anledningen att det inte finns några alternativ, och det vet dom.

Men den dagen det kommer ett alternativ är de uträknade, det vet de också och det är de riktigt rädda för eftersom de då förlorar det käraste de har - sin makt. Därför kommer de den dagen att använda alla invektiv de kan komma på för att om möjligt skrämma väljarna för det nya. Låt er inte luras!

Det sägs att man vet vad man har men inte vad man får. Det stämmer. Vi vet vad vi har och det med besked. Det vi får kan omöjligt vara värre. I de gamla öststatsdiktaturerna visste folket också vad de hade men inte vad de skulle få - även om det inte blev perfekt så blev det många gånger bättre.

Top ^

 

Aftonbladet "avslöjar" 2008-06-03: Hans 136 skäl att kämpa mot dyr bensin


Äger bilpark: Organisationen Bensinupproret protesterar mot att bensinskatten för det för dyrt att äga bil. Men talesmannen Kenneth Winsborg äger över 100 bilar.

Bensinupproret kämpar mot det höga bensinpriset.
- Många människor har svårt att ha råd med en bil, säger talesmannen Kenneth Winsborg.
Men själv har han över 100 bilar.

Bensinen är rekorddyr och nätverket Bensinupproret skickar nu kedjebrev och sms för att protestera mot höjningen av bensinskatten.
Enligt dem har svensken knappt råd att ha en bil med dagens bensinpris.
Men mannen bakom Bensinupproret har inga problem med pengar.
Däremot har Kenneth Winsborg hundratals skäl att protestera mot dagens bensinpris. För honom är bilar, motorcyklar och skotrar ett stort intresse. Själv äger han 136 stycken och hans fru står som ägare till 24 bilar.
- Jag och mina pojkar samlar. Genom hela livet har jag köpt roliga och ovanliga bilar, säger han.

 


Bensinrebell: Bensinupprorets talesman Kenneth Winsborg kallar sig "klimatskeptiker".

"Skatten är idiothög"
På hans tomt i Dalby utanför Lund trängs veteranbilar, motorcyklar och skotrar. I lador och garage står också många av fordonen. Bilarna är främst ett fritidsintresse att mecka med. Men en storsamlare som Kenneth Winsborg tycker att bensinen blir för kostsam. Under en period pendlade han 18 mil om dagen och säger att det grävde oerhörda hål i privatekonomin.
- Bensinskatten är idiothög och jag tycker verkligen att bensinen är för dyr, säger Winsborg.

Hur ser du på klimathotet?
- Själv betraktas jag väl som en urbota klimatskeptiker. Jag kan konstatera att medeltemperaturen inte höjts de senaste tio åren enligt de mätningar som gjorts, säger Kenneth Winsborg.

Karin Abrahamsson

 

Kommentar till artikeln:
Detta är en artikeln i sann Aftonbladsanda där det är svårt för att inte säga omöjligt att överhuvudtaget förstå syftet med publiceringen.

Om man vill ta reda på hur många bilar Kenneth Winsborg äger kan man gå in och kolla i Bilregistret. För mig får han äga hur många bilar han vill men det gör knappast någon skillnad på bensinskatten, dessutom kör han troligen inte alla bilar samtidigt. Så Aftonbladets "avslöjande" har överhuvudtaget ingenting med saken att göra utan är enbart urlöjlig och bara ytterligare ett skäl att inte köpa skvallerblaskan.

Dessutom innehåller artikeln ett grundläggande fel då det inte är Bensinskatteuppror som ligger bakom kedjebrevet Bensinkrig som skickas runt på Internet. Kenneth Winsborg har tvärt om avfärdat det som fel metod i nyhetsnotisen Skjut rätt pianist

Artikelförfattaren som genomgående använder ordet Bensinupproret verkar dessutom ha missat en väsentlig detalj.
Bensinskatteuppror är inte ett uppror mot bensinen utan mot bensinskatten.

Mailkontakt med artikelförfattaren gav följande svar:
Jag beklagar om det blev fel om att bensinupproret skickade ut mejl - men det var det intrycket jag fick, tyvärr. Dock är det ju en Internetbaserad protest.
Absolut - att ta reda på hur många bilar en person har är lätt som en plätt. Detta var dock inget avslöjande av Aftonbladet - bara ett konstaterande. Winsborg har många bilar - för honom blir bensinen dyr.

Kommentar:
Ja Bensinskatteuppror ligger mycket riktigt på Internet, men mer Internetbaserat än en online protestlista och en nyhetssida är det inte. Det är inte heller anonymt som kedjebrevet Bensinkrig, trots detta har någon rättelse i tidningen har inte skett.
Kenneth Winsborg kanske borde starta med ett kedjebrev, då skulle nog antalet namn raskt öka från dagens nästan 2 miljoner till 3 eller 4 miljoner, minst.

Svar från artikelförfattaren:
Absolut - dock heter hemsidan bensinuppror.se

Svar:
Icke sa Nicke. Prova att klicka på länken www.bensinuppror.se istället för www.bensinskatteuppror.se så får du se vart du kommer (den första länken leder ingenstans).

Top ^

 

Bensinskatteuppror 2008-06-09: De nyvakna moderaterna

Statsminister Fredrik Reinfeldt har nu sagt att det inte ska bli någon mer skattehöjning på bensin och diesel. Det är bra sagt under förutsättning att han också står för det.

Reinfeldt verkar sent omsider ha fått kontakt med verkligheten och upptäckt att människor runt om i landet är djupt och allvarligt oroade över de skyhöga drivmedelskostnaderna. Detta faktum har kunde Bensinskatteuppror redan tala om innan valet 2006, när man hade passerat 1 miljon namnunderskrifter som krävde sänkt skatt, säger Kenneth Winsborg, talesman för Bensinskatteuppror

Reinfeldt och moderaterna verkar ha upptäckt att det mullrar i väljarleden ute i landet. Det kunde Bensinskatteuppror ha talat om för dem redan i mars 2008 efter att ha talat med en stor del av de 1850 ledande moderater som samlades på den kommunala rikskonferensen (se flygbladet som delades ut till konferensdeltagarna: Sid 1 - Sid 2).

Det är bra att Fredrik Reinfeldt nu har insett att en ytterligare skattehöjning skulle få en rad negativa konsekvenser. Nu väntar vi bara på att Fredrik Reinfeldt och moderaterna gör vad de skryter om och uppfyller sina vallöften att sänka bensinskatten

Top ^

 

Kenneth Winsborg - Webfinanser 2008-06-26
Reinfeldts vackra visioner kraschar i planekonomisk ineffektivitet

Statsminister Reinfeldt har gång på gång talat om att det globala koldioxidproblemet måste lösas med globala överenskommelser. Reinfeldt har framhållit att marknadsmässiga principer måste vara vägledande och att åtgärder inte får leda till snedvriden konkurrens eller ineffektiva lösningar.

Men när visionerna skall omsättas till praktisk verklighet visar det sig att alliansregeringens klimatpolitik inom transportsektorn blir mer och mer statsreglerad, orättvis, ogenomskådlig, politiskt detaljreglerad och full av svårbegripliga undantag.

- Inom transportsektorn undantas stora utsläppskällor som flyg och fartygstrafik medan privatbilismen utsätts för ren straffbeskattning. Beskattningen av bränsleeffektiva, relativt sett koldioxidsnåla dieselbilar visar med pedagogisk tydlighet hur stolta deklarationer från talarstolen kraschlandar i planekonomiska missfoster, säger Kenneth Winsborg, talesman för Bensinskatteuppror.

Nu har Reinfeldt varit ute i Europa och försökt läxa upp de tydligen outbildade centraleuropéerna. Reinfeldt har bland annat slagit fast att det inte finns någon övre gräns där bensin- och dieselpriset kan komma att skada den svenska ekonomin.

- Förstår verkligen inte Reinfeldt att den prisgräns som skulle skada svenskarnas ekonomi redan är passerad på grund av den för höga svenska drivmedelsbeskattningen, avslutar Kenneth Winsborg.

 

Kommentar till artikeln:
Man kan notera två saker.

 1. Det hela grundar sig på nys som domedagsprofeter sprider för egen vinning vilket är lätt att se med egna ögon genom att läsa bloggen Moderna Myter som innehåller mycket källhänvisningar och länkar till faktauppgifter
 2. Om man nu verkligen vill minska koldioxidutsläppen, varför är det då betydligt dyrare att resa med statliga SJ:s tåg än med bussar som går på diesel och flyg som går på flygbränsle?
Top ^

 

SvD för ett märkligt & verklighetsfrämmande resonemang om bensinskatten

SvD 2011-11-29: Bensinskatten slår inte mot fattiga
Bensinskatt är den enda metod som hittills lett till att halten koldioxid i atmosfären minskar. Enligt ny forskning stämmer inte påståendet att människor med minst pengar drabbas hårdast. En rapport visar att bensinskatten slår hårdast mot dem som tjänar mest i Kina, Indien, USA och 22 länder till. I Sverige är bensinskatten neutral.


Dålig kollektivtrafik, heltidsjobb och bekvämligen att kunna ta bilen är några av skälen till att familjen Granlund i Sollentuna tycker att det är värt att betala för två bilar. Ska bensinskatten få dem att ställa bilen måste den höjas rejält, anser Håkan Granlund. Här med barnen Louise och Ulrika och hustrun Anna.

Familjen Granlund i Sollentuna norr om Stockholm blev en tvåbilsfamilj ungefär samtidigt som första barnet, Louise, föddes. I dag är Louise 19 år och har själv körkort.

- Det var ett sätt att få ihop vardagen när jag började jobba och Louise började på dagis, säger mamma, Anna Granlund.

Några år senare föddes Ulrika. Pappa Håkan har varit lagledare för hennes fotbollslag i åtta år nu med allt vad det innebär av skjutsningar olika tider på dygnet. Tre gånger i veckan ska familjens tjejer till stallet. Att ha två bilar ger en frihet som familjen är beredd att betala mycket för.

- Ska bensinskatten få effekten att vi kör mindre så måste den höjas med 7-8 kronor. Men en krona då och då, en successiv höjning, leder till att man vänjer sig vid ett högre pris, resonerar Håkan Granlund.

Bensinskatten beskrivs ofta som orättvis, att fattiga familjer drabbas hårdast. "De som drabbas först är låginkomsttagare som har minst pengar att lägga på transporter och mest att förlora om de tvingas välja bort bilen", anser Motormännens Riksförbund på sin hemsida.

Men ny forskning visar att det argumentet kan ifrågasättas. Bensinskatten i Sverige är neutral, enligt Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.
- Om man delar in befolkningen efter hushållens totala utgifter så blir en tydlig effekt att de rikaste hushållen betalar större andel av sina utgifter till bensinskatt än de fattigare hushållen.

Han har även undersökt hur skatten slår om den räknas på hushållens totala inkomster i stället för av deras kostnader. I det fallet blir det en liten nackdel för hushållen med lägst inkomst.
- Men skillnaden är så liten att sammanfattningsvis så är bensinskatten tämligen neutral.

Poängen med att räkna på hushållens utgifter istället för inkomster är att inkomsterna varierar över åren. Pensionärer kan ha låga inkomster men stora besparingar och studenter kan ha höga framtida inkomster men lite pengar för tillfället.

Bensinskatten är enligt Thomas Sterner det enda politiska verktyg hittills som faktiskt leder till minskad koldioxidhalt i atmosfären, till skillnad från Kyotoprotokollet och EU:s handel med utsläppsrätter. Forskning om bensinskatter är ett av hans huvudämnen sedan lång tid.

Transportsektorn står globalt för en fjärdedel av koldioxidutsläppen från mänsklig verksamhet, och andelen växer. Att använda bensinskatten är ett effektivt verktyg för att minska utsläppen, anser Thomas Sterner.
- Om priset på drivmedel går upp så anpassar sig folk ganska kraftfullt, men det går långsamt. Om priset höjs 10% så minskar förbrukningen successivt med 7-8% över 10 år. Men på ett års sikt går det knappt att se några effekter.

Inte heller i fattiga länder slår bensinskatten mot dem som har det sämst. Tillsammans med 34 forskare har Thomas Sterner granskat effekterna av bensinskatter i 25 olika länder. Viktiga utsläppsländer som USA, Kina och Indien finns med i studien förutom EU och flera afrikanska länder. En stor del av världens befolkning täcks in. Resultaten publiceras i en bok som presenteras vid FN:s klimatmöte som pågår nu i Durban.

- Flera av mina medförfattare var tveksamma till projektet eftersom de hade uppfattningen att en bensinskatt inte är bra för de fattigaste. Men resultatet är tydligast i de fattigaste länderna, där påverkas medel- och höginkomsttagare mest av skatten, säger Thomas Sterner.

Men de fattigaste har väl ingen bil?
- Nej, just därför påverkas de inte så mycket. Men riktigt fattiga människor kan lägga en 10-15% av sin inkomst på bussbiljetter. Det förvånade mig. Biljettpriset påverkas också av en höjd bränsleskatt, men de rikaste får betala en högre andel och påverkas mest. En lösning kan vara att beskatta bensin högre än diesel, som används i bussar.

Många utvecklingsländer behöver få in mer skattepengar exempelvis för att bygga sjukvård och utbildning. Då är en bensinskatt mycket bättre än skatt på mat dels av rättviseskäl, men också för att styra bort från fossila bränslen, anser forskarna.

- Jag tycker också att bensinskatten borde vara lättast att införa jämfört med att påverka köttätandet, avskogningen, risodlingar eller kolkraftanvändningen, säger Thomas Sterner.

Familjen Granlund i Sollentuna hade gärna kört på andra bränslen än bensin.
- Varför har de inte kommit längre? Det känns som att vi är grundlurade av oljeindustrin, säger Anna Granlund.

 

Kommentarer:
Nej de allra fattigaste har inte bil och drabbas därför inte direkt av bensinskatten. Men även de allra fattigaste köper mat, har sopphämtning, använder el, åker till skolor, till sjukhus osv. och drabbas därför indirekt av bensinskatten eftersom bensinskatten direkt eller indirekt påverkar och fördyrar alla samhällsfunktioner utan undantag då alla samhällsfunktioner utan undantag är direkt eller indirekt beroende av transporter som direkt påverkas av bensinskatten.

Att bensinskatten skulle vara rättvis är därför kvalificerat skitsnack.
Om en rik person kör mer än en fattig så betalar förvisso den rike mer i bensinskatt, men om båda kör lika mycket så betalar både lika mycket vilket givetvis drabbar den fattige hårdare då denne får spendera en större del av sin inkomst för att betala bensinskatten.

Även om man för resonemanget att den rike har en större och bil med högre bensinförbrukning än den fattige, så fallerar det ändå då den rike råd att köpa en modernare och mer bränsleeffektiv bil, kanske t.o.m. en hybrid- eller vätgasbil.

Kort sagt, den rike har alltid fler fördelar än den fattige och och har även skatteförmåner inte minst i form av bensinskatten då den rike ledigt kan betala 800 kr för en full tank bensin varav 600 kr är skatt, medan för den fattige svider 600 skattekronor rejält när denne bara får bensin för 200 kr.
Oavsett om man räknar framåt eller bakåt så består den största delen av bensinpriset av skatt i olika former:

 • 300% skattepålagor på bensinpriset.
 • 75% skattepålagor av bensinpriset.

Familjen Granlund från Sollentuna i artikeln är f.ö. ett dåligt exempel i sammanhanget då de tydligt tillhör den övre medelklassen med två nyare bilar och förefaller att bo i ett välmående villaområde.

Att sedan hela talet om koldioxid och människans påverkan på klimatet är bluff är en annan sak (se artiklarna på sidan Klimathot paradoxen).
Om klimathotets domedagsprofetior nu verkligen vore sanna så kan man fråga sig varför det inte storsatsas på vätgasdrift som både är effektivt, billigt och absolut rent? Svaren är lika enkla som de är självklara, åtminstone för politikerna och det styrande skitet.

 1. Det är väldigt svårt att idiotbeskatta vatten.
 2. Det skulle bli rättvist och politikerklassen skulle inte längre ha egna privilegier.
 3. När folk har mer frihet får de även möjlighet att tänka fritt och blir därmed svårare att styra i den riktningen som politikerna önskar.
Top ^